Galata Kulesi

Kule, moloz taş kafes sistemiyle inşa edilmiştir. Dış kısmı taştan yapılmıştır. Giriş kitabesinde 16 övgü satırı. II.Mahmut döneminde yapılan restorasyon nedeniyle Mahmut için yazılmıştır. Kapının üzerindeki yuvarlak, kemerli pencere askerlerin izleyeceği yerler vardır. Yüksek giriş katından sonra dokuz katlı bir bina. Silindirik gövdenin pencereleri, tuğla kemerli yarım daire biçimli kemerlerdir. Konik çatının hemen altındaki son iki katın gelişimi, silindirik gövdeyi çevreleyen profilli kalıplarla vurgulanmaktadır. Koni tavanın altında zemini saran metal süslemeli örgü balkon vardır.Altta, derin niş sütunlara sahip yuvarlak kemerler ve yuvarlak kemerli yuvarlak, tuğla pencereler vardır.

Bugün, binanın üçüncü kata kadar olan bölümünün Ceneviz, diğer katların Osmanlı karakterine sahip olduğu görülmektedir. Bina günümüzde sosyal ve kültürel faaliyetler için kullanılmaktadır. Yapısal olarak sağlamdır. Galata Kulesi ilk olarak Bizans İmparatoru Justinian M.S. 507-508 yılında inşa edilmiştir. Cenevizliler kuleyi 1348-49’da yeniden inşa ettiler. Kulenin yüksekliği 1445-46 yılları arasında arttırılmış ve 1500 yılında meydana gelen depremde hasar görmüş ve mimar Murad bin Hayreddin tarafından onarılmıştır.

III. Selim döneminde kule onarıldıktan sonra, kulenin en üst katına bir cumbalı pencere eklendi. 1960 yılında restore edilmiştir. 1864’teki yeniden yapılanma çalışmaları sırasında eteklerindeki avlu, kapılar, kıyıya inen şehir surları kaybolmuş, hendekler doldurulmuştur. Kulenin dibinden bir yanda Tepebaşı’na, diğer yanda Tophane’ye uzanan Türk mezarlığı yıkılmıştır. Eski ahşap Türk evlerinin yerine batı tarzı daireler inşa edilmiştir. Bina en son 1967’de onarılmıştır.

Ulaşım:

Özel araç ile; Tarlabaşı yolundan Taksim’e giderken soldaki Galata Kulesi tabelasını girerek oraya ulaşabilirsiniz. Aracınızı kulenin etrafındaki otoparklarda bırakabilirsiniz. Toplu taşıma ile Önce Taksim’e varırsınız. İstiklal Caddesi geçtikten sonra sokağın yaklaşık 500 metre altındaki kuleye ulaşabilirsiniz. Eminönü’nden gelmek istiyorsanız Karaköy yolundan, bankalar caddesini kullanabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir